Despre astenia de toamnă și nutrienții necesari pentru astenie

Cu fiecare schimbare de sezon corpul nostru trece printr-un proces de adaptare la noile condiții de temperatură și umiditate. Acesta presupune un consum crescut din depozitele organismului de vitamine și minerale. De aceea, toamna, mai ales când se răcește brusc, resimțim stări de oboseala, dispoziție proastă.

Oboseala este de fapt o reacție a corpului nostru, un mecanism de apărare, împotriva suprasolicitării fizice sau psihice și a schimbărilor din mediul exterior.

Una dintre principalele cauze pentru starea de oboseală este lipsa somnului sau calitatea scăzută a acestuia. Un adult are nevoie în medie de 7-9 ore de somn pe noapte, cu ora de culcare înainte de miezul nopții. În timpul somnului, toate organele trec printr-un proces de regenerare, astfel că este important să menținem o rutină sănătoasă a somnului. În lipsa acesteia, apare inevitabil senzația de oboseală,  lipsa de concentrare și chiar iritabilitate.

O altă cauză a stării de oboseală este stresul și efectul extrem al acestuia de burnout. Practic, în acel moment, corpul  este epuizat, fără energie și cu depozitele de vitamine și minerale golite.

Pentru o stare bună de energie avem nevoie să urmăm o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, care să ne hrănească corpul și mintea, totodată. Vitamina C este de bază pentru efectul său antioxidant și pentru capacitatea de a oferi un boot de energie. Fierul și Magneziul sunt de asemenea 2 elemente esențiale, de care avem constant nevoie pentru a contracara stările de oboseală. Lipsa fierului în organism, care apare datorită absorbției deficitare, infecții, neoplazii, pierderi cronice de sânge, determină anemie, care are ca primă manifestare astenia fizică.

Anemia poate fi cauzată atât de o carență de fier, dar și de lipsa de vitamina B12 sau de acid folic. Fierul este absolut necesar pentru formarea sângelui, acesta fiind parte componentă a hemoglobinei care formează oxigenul din sânge. Dat fiind faptul că sângele transporta oxigenul în întregul corp, în cazul deficitului de fier, celulele au mai puțin oxigen la dispoziție, iar atunci când creierul este alimentat cu oxigen în cantitate insuficientă, se instalează starea de oboseală.

Fierul este prezent în alimentele de origine animală (carne, ouă, lapte) și în leguminoase sau produse pe baza de cereale integrale.

Vitaminele B susțin organismul în menținerea metabolismului energetic și contracarează oboseală. Sunt recomandate și pentru reglarea activității hormonale. Lipsa vitaminei B12 poate conduce la anemii sau poate slabii pereții celulari, astfel că se îngreunează transportul nutrienților.

Vitamina B12 poate fi generată de bacterii și este găsită și în carne și lapte. Pentru cei care au o dietă strict vegană sau vegetariană, nivelul vitaminei B12 este foarte scăzut. De aceea, oamenii se confruntă cu schimbări metabolice și trec de la un nivel de energie la altul, simțind-se în cele din urmă obosiți. 

Pentru a contracara stările de oboseală și pentru susținerea organismului, experții DAS IST vă recomandă produsul DAS IST cu MINERALE, un complex natural de 10 minerale și Vitamina C, creat pentru a oferi mai multă energie, pentru putere de concentrare și stare de bine și DAS IST cu VITAMINE B – un complex de vitamine B extrase prin presare la rece din 14 fructe și 5 legume.

Deshidratarea este o altă posibilă cauza a oboselii, mai ales când această este însoțită de dureri de cap. Deshidratarea duce la scăderea debitului cardiac și implicit a perfuziei organelor vitale. Transportul substanțelor nutritive și a oxigenului către țesuturi este asigurat de către apă. Avem nevoie de minim 8 pahare cu apă pe zi, pentru o hidratare corespunzătoare a organismului.

Moleșeala, oboseala continuă și incapacitatea de concentrare sunt, de  cele mai multe ori, rezultate ale unor factori pe care îi putem controla printre aceștia numărându-se și regimul alimentar.

Avem nevoie din belșug de fructe, legume și verdețuri, leguminoase, oleaginoase, de produse de calitate superioară  din rândul alimentelor din carne, lactate și ouă.

Experții în nutriție consideră că lipsa de energie, de anxietate și slăbiciune musculară este datorată de cele mai multe ori nivelurilor scăzute de Vitamina D și B12.

Majoritatea persoanelor adulte suferă de deficiență de vitamina D, în parte pentru că nu se expun suficient la razele solare, dar și pentru că absorbția din alimente este una redusă. De aceea, se recomandă administrarea de suplimente naturale cu vitamina D, mai ales în perioada sezonului rece.

Carențele de vitamine B, pot induce și stări de anxietate și depresie, care mai departe pot cauza oboseală, moleșeală și slăbiciune. Suplimentarea este recomandată și în acest caz, alături de practicarea de exerciții fizice. Se recomandă 30 de minute de activitate pe zi, pentru o stare de bine.

Surse științifice: [1] [2] [3]
 • Taguri: astenie, fier, magneziu, minerale, oboseala, vitamina C, vitamina D, vitamine B
 • Articole

  RSS
  Top 5 ingrediente pentru păr și unghii puternice
  Top 5 ingrediente pentru păr și unghii puternice

  Care femeie nu își dorește un păr, ten sau unghii cât mai frumoase? De aceea, an de an apar tratamente cosmetice...

  Mai departe...
  Imunitatea în plin val 4 COVID
  Imunitatea în plin val 4 COVID

  Sunt aproape 2 ani de când ne confruntăm la nivel planetar cu pandemia de Covid-19. Astăzi, știm mai multe despre...

  Mai departe...